Bence bunu 2 başlığa ayırmak gerekiyor.
- Kamp mı yapacaksanız?
- Otelde mi konaklayacaksınız?
Uzun yola giderken buna göre hazırlık yapmak gerekiyor. Yada her ikisinide yapabilirsiniz. Tüm hazırlıklarınızı planlayarak yola çıkın. 15 günlük bir yolculukta 1-2 gün kamp yapmak için tüm kamp malzemelerinizi boşuna taşımayın.
Ama kesin bir şey var ne kadar az eşya alırsanız o kadar iyi. Şu da olsun bu da olsun diye yola çıkarsanız bir çok eşyayı kullanmadan geri getiriyorsunuz. Kamp yapmayacaksanız Her yerde yemek bulabiliyorsunuz bunun için ocak vb. eşyaları yanınıza boşuna almayınız.
Motosiklet ne kadar hafif olursa sürüş yaparken o kadar zevk alıyorsunuz. Ayrıca ne kadar az eşya alırsanız toplanırken motoru bir yere bırakırken rahat ediyorsunuz.
Depo Üstü çanta
Her şeyden önce ben çok rahat ettiğim için motorsikletiniz uygunsa mutlaka depo üstü çanta kullanmanızı tavsiye ederim. İhtiyacınız olan her şey elinizin altında oluyor. Ayrıca motorsikleti bir yere bırakmanız gerektiği zaman depo üstü çantanızı da yanınıza kolayca alabiliyorsunuz tüm elektronik cihazlarınız ve ihtiyaçlarınız bunun içinde olduğu için rahat ediyorsunuz. Genelde depo üstü çantaların askıları var omuzunuza asıyorsunuz ama uzun yürüyüşler yapacaksanız birde bez sırt çantası alırsanız depo üstü çantanızı bunun içine koyarak rahat dolaşabilirsiniz.
Tap Case
Mutlaka olması gerekir. Kilitti olduğundan motoru bıraktığınızda eşyalarınızı düşünmüyorsunuz bir çok eşyanızı aldığı için ayrıca rahat kullanımı ile olmazsa olmaz.
Yan çantalar.
Yan çantalar içleri geniş olmadığı için almak ayrı bir dert almamak ayrı bir dert bence tek başınıza gidiyorsanız yan çantaları almadan da gidebilirsiniz. Ama bu tercih sebebi
Navigasyon.
Olmazsa olmaz navigasyon mutlaka olmalı Marka model çok var bunları internette karşılaştırabilirsiniz. Ancak bence Google maps çok iyi internetiniz varsa trafik durumunu da gösterdiği için benim terciyim bu yönde telefon giderken ısınmıyor ama çok güneş alında yavaş giderken sorun olabilir. Birde yağmurlu havalarda sorun olabilir bunun için uygun telefon tutucuları var ama ben kullanmadım.
Bende interkom olduğu için yağmurla havada cebime bile koysam sesle navigasyon çok güzel yönlendiriyor belli bir süre sonra görmeden gitmeye alışıyorsunuz.
Google maps haritayı indirme özelliği ile internetiniz olmasa bile kullanabiliyorsunuz. Navigasyon almayacaksanız yada senede 1-2 kere gezi yapacaksanız Google navigasyon yeterli olacaktır. Ancak çok gezerim diyorsanız iyi bir navigasyon almanız gerekir.
Kask interkom
Kullanmadan önce ne gerek var motorsiklet kullanırken müzik mi dinlenir rüzgarın sesini dinlemek gerekir. Başkaları ile konuşmak gereksiz derdim. Ama aldıktan sonra tüm düşüncelerim değişti.
Öncelikle 2-3 kişi gidiyorsanız hem sohbet ediyor hem de yol durumunu söylüyorsunuz kedi çıktı, araba geliyor, dikkat et çukur var gibi çok yararı oluyor. Telefonunuzda navigasyona bağlı olduğu için görerek ve duyarak yön bulmanızı kolaylaştırıyor.
Bence en güzel olanı müzik dinliyorsunuz. Ses düzeyini ayarladığınız için dışardaki seslerde duyuyorsunuz. Bir tek müzikle gaza gelmemeniz gerekiyor müzik ve motorun ekosundan gelen ses gerçekten gaza getiriyor insanı.
Şimdi deseniz interkom suz yola çık ben çıkmam )) yolda bile olsam gider bir tane alırım.
Kamera ve fotoğraf makinası
GoPro tarzı Kamera mutla almalısınız ancak kamera ile birlikte mutlaka bol yedek pil, pil şarj cihazı ve SD kart almanız gerekir. Birde bunları aktaracak bir şey almanız gerekiyor. ) GoPro da en büyük sorun kartın dolması şarjın bitmesi. Bunlara çözüm USB batarya yolda giderken de pilleri doldurabiliyorsunuz. Fotoğraf makinası bence almayın telefonunuz bu konuda çok iyi. İlla alacağım diyorsanız mutlaka küçük bir şeyler seçin. Bazen görüyorum büyük fotoğraf makinası alanlar var bunlar dolaşırken bile taşımaları zor oluyor. O kadar profesyonel makinalara gerek yok Telefonunun yeterince iyi zaten çektiklerimizi duvara basmıyoruz sosyal medyada yayınlıyoruz. )
Harici batarya
En az 2 tane mAh değeri yüksek Harici batarya mutlaka olması gerekir Bu sizin can dostunuz olacaktır. Motorsiklet hareket halinde şarja takarsanız her zaman yeterince şarjınız olacaktır. Hem motorsiklet hareket halindeysen Harici batarya dolarken diğer çıkından da fotoğraf makinanızı yada telefonunuzu doldurabilirsiniz. Bende 3 tane var 1 tanesi motorsikletin Top Case inde takılı güneşten doluyor bu güne kadar elektrik her şey olduğu için her zaman lazım olmaktadır. Bunların bazı modellerinde fenerde var yolda falan kalırsanız her zaman lazım olacaktır.
Kıyafet
Mümkün olduğu kadar 4-5 gün yetecek kıyafet almanız yeterli olacaktır. Kıyafetler kirlendiğinde her yerde yıkayacak yer bulunuyor. Ayrıca çöpe atılıp yeni bir şeyler almakta çok pahalı çözümler değil. Fazla yer tutmayan az kırışan eşyaları tercih edin. Gideceğiniz rotaya göre soğuk havalar ile karşılaşacaksanız polar ve içlik mutlaka bulundurun. Motosiklet kıyafetleri ile yürüyüş yapmak zor olduğundan mümkün olduğu kadar hafif ve üzerinizde kaldığında sizi yormayacak kıyafet seçmeye özen gösterin.
Motorsiklet botu ile yürümek tam bir işkence oluyor dışarda giymeniz için az yer tutan bir ayakkabı mutlaka bulundurun. Otelde motorsikleti bıraktınız zaman bununla gezmek rahat gelebilir.
Vakumlu poşetler gerçekten çok işe yarıyor kirlileri koyduğunuzda kokuyu engelliyor. Ayrıca eşyaları bunların içine koyduğunuzda çok az yer kaplıyor dağınıklık olmuyor. Mutlaka vakumlu poşet kullanmalısınız. Bunun için elektrik süpürgesine ihtiyacınız yok poşeti rulo yaparak havasını alabiliyorsunuz çok kullanışlıdır.
Mutlaka bulunması gereken yağmurluk nereye giderseniz gidin mutlaka yağmur ile karşılaşacaksınız bu nedenle hemen elinizin altında mutlaka yağmurluk bulundurun.
Kamp
Motorsiklet ile gideceğiniz için UFAK ve HAFİF olanlarını tercih etmeniz gerekir. Kamp malzemeleri için ucuza kaçmayın çadırınız hafif bir rüzgarda yırtılabilir. Yada 2-3 toplamadan sonra deforme olabilir. Yağmur geçirir. Bu nedenle kamp malzemesinde bütçenizi zorlayarak bilinen markaları ve iyi bir araştırma yaparak tercih edin. Kamp malzemesinde deneme yanılma zor yola çıktığınız için soğuk ve yağmurlu bir günde sabaha kadar geceniz işkenceye dönüşmesin
Çadır
Çadır alırken kolay kurulmasına ve UFAK olmasına dikkat edin. Yan çantalara sığan bir çadır olması hayatınızı kolaylaştıracaktır. Aksi halde motorun arkasına bağlamak zorunda kalırsınız.
Uyku tulumu
Uyku tulumu ufak ve hafif kaz tüyünü bulabilirseniz alabilirsiniz. Ancak ben kafama göre bulamadım bu nedenle kaz tüyüne yakın yapay olanı tercih ettim daha ufak ve hafif olduğu için. Ben uyku tulumunda ayaklarımı rahat olması için düz kesim olanı aldım bazı uyku tulumları sıcak tutsun diye ayak kısımları çok dar oluyor içinde daralıyorum almadan önce bence içine bir girip deneme yapın. Sonradan değiştirmek zorunda kalmayın.
Mat
Mat olarak şişme tercih ediyorum yatarken çok rahat ediyorum. Mat iyi olmazsa yatacağınız yer size batar ve iyi bir uyku çekemezsiniz. İyi bir uykuya hiç bir şeyi değişmem.
Ocak Kap kacak
Kamp yapacaklar için bence en önemli şey ocak kahve veya çay içmeden durmayı düşünemiyorum bile. Kamp yapanlar için çok pratik ve küçük ocaklar var bunlarda dikkat etmeniz gereken başlık, küçük başlıklar var ben tüpe takılanları değil hortumlu olanları tercih ediyorum. Ancak rüzgarlı havalarda bunları kullanmak dert oluyor mutlaka birde rüzgar perdesi alın çok işinize yarayacaktır.
Kap kacak bir biri içine geçen malzemeler tercih edin topladığınızda hiç yer kaplamıyor 1-2 kişilik çok ufak ve pratik kap kacak var. En çok su kaynatıyorsunuz alırken buna dikkat edin.
Işık
Kamp alanlarında ışık ihtiyacınız çok oluyor. Bende 2 tane asma 2 tanede el feneri var asma olanlar pille çalışıyor çadırın içine yada dışarda ağaca asıyorum çok işime yarıyor el fenerleri de bir şey ararken yada motorsiklete bir şey yaparken çok işime yarıyor.
Su Geçirmez Çanta
Eşyalar sığmıyor ve motorun arkasına çanta alacaksanız mutlaka su geçirmez ve sağlam bir çanta alın hava koşulları her zaman zor olmaktadır 40 derece sıcakta giderken 15 dk sonra 10 derece yağmurlu bir havada gidebilirsiniz. arabalardan gelen çamur ile boğuşabilirsiniz. Bu nedenle kullancağınız çanta su geçirmemesi ve sağlam olması önemli bu gibi ürünleri alırken parasına fazla aldırmayın iyi bir çantayı yıllarca kullanırsınız.
İlk Yardım
Isız bir yerde olmadığınız sürece sanırım gerekli olmayacaktır. Bence en önemli turnike olduğunu düşünüyorum bunun için motosikletin bir yerinde turnike için bez cırtlı kemer bulunduruyorum.
Benim bulundurduklarım
- Turnike için kayış
- Burkulma için bant
- Yaralanmaları temizlemek için ilkyardım malzemesi
- Bunların dışında bir şey almıyorum ama ısız bir yerlere gidersem sanırım daha fazla ilkyardım malzemesi alırım
Güvenlik
En büyük dert motoru bırakıp gitmek Top Case yan çantalar birde kask montu bırakmak. Eşyaların çalınması bir dert motorun çalınması ayrı bir dert.
Disk kilidi mutlaka kullanmalısınız. Ben ayrıca el firen kilidini de kullanıyorum. Kast ve mont için eskiden şifreli açılır çelik kilit kullanıyorum ama bunlar hiç güvenli değil set bir şekilde çekilince şifrenin oradan tel atıyor bunu bilen birileri çalmak için hiç zorlanmaz bunun yerine gene anahtarlı kalın çelik halat tercih edin özellikle bisikletler için kullanılan biraz uzun olanlar var bunları motorunuzda bir yere sararsanız hiç her kaplamadan kullanabilirsiniz. Motoru bir yerde bırakırken kask ve montunuzda bundan geçirdiğinizde hiç bir şey olmayacaktır. Sizde rahat rahat gezebilirsiniz.
Tabi birde anahtarları kaybetme yada kırılma durumu var. Yedek anahtarlara ulaşabilecek bir yerde tutmanız gerekir. O kadar güvenlik önlemi aldıktan sonra anahtarı kaybederseniz büyük sorun olacaktır. Kendi motorunuzu çalmayı öğrenmek durumunda kalabilirsiniz. J
Avandanlık
Motorunuzun servis kitapçığı ve motorunuzun orijinal anahtar seti mutlaka yanınızda bulunsun siz söküp takmaktan anlamaya bilirsiniz, sorun olduğunda bir çok kişi yardıma gelecektir.
Ek olarak benim aldıklarım
- Çift taraflı bant
- Tamir bandı
- Karga burun
- Tel
- Çekmek için ip
- Hortum tamiri seti
- Cırt
- Plastik ve metal kelepçe
- 100C dayanıklı yapıştırıcı
- Japon yapıştırıcı
- Yedek ampul
- Yedek sigorta
- Lastik tamir seti
Motorsiklet malzemesini her yerde bulabiliyorsunuz yedek olarak motorunuzun kronik bir sorunu varsa bu gibi parçaları almanız iyi olur. Örneğin benim motorda regülatör sorun çıkardığı için yedek olarak bulunduruyorum.
Arıca motorsiklet ustasının cep telefonu ilk ondan yardım alabilirsiniz. Uzaktan ne yapacağınızı söyleyebilir. (Avrupa dönüşünde Yunanistan – Kavala’da eksoz motor dibinden koptu bana kalsa oralarda tamirci bulup tamir ettirmeye çalışırdım ama Usta çok basmadan gel dedi 500 km kalmış büyük bir ses ile döndüm. Sonra İstanbul’da tamir ettirmek için 6 gün sürdü kopan yer kaynak tutmadığı için orijinal parça geldi. Yunanistan’da 5-6 gün beklemek zorunda kalacaktım.)
Evraklar
Araç ile gideceğiniz için bir çok evrak olarak bunları elinizin altında olmasına özen gösterin her zaman lazım olacaktır. (motor ile ilgili olanları depo üstü çantada tutuyorum)
Yola çıkmadan önce kasko yaptırın kaskonuza gideceğiniz ülkeleri belirterek yurtdışı zeyil yaptırın. Kaskonuzdan yurtdışında kullanacağız telefonu mutlaka öğrenin ve kaydedin. Yurtdışına çıkarken seyahat sağlık sigortası zorunlu küçük bir ücret ile 30 bin Euro teminat alıyorsanız bunu gereksiz olarak görmeyin. Gideceğiniz ülkelere göre farklılık gösterebilir ama mutlaka yaptırın ve geçerliliğini kontrol edin.
Ben boyun cüzdanı kullanıyorum paralarımı ve elimin altında bulunması gereken evrak ve pasaportları buraya koyuyorum boynumda olduğu için kolay ulaşıyorum ve taşırken sorun olmuyor gezerken de rahat olur hepsini cebime koymak veya askılı bir çanta almak işime gelmiyor
Ayrıca tüm evrakların bir resmini çekiyorum kaybolma durumunda lazım olur diye.
EN ÖNEMLİSİ CEP TELEFONU
Gideceğiniz yere göre artık telefonunun internetini açtırabiliyorsunuz.(genelde günlük bir ücret ile Türkiye’deki paketinizi orada da kullanabiliyorsunuz) ÖNEMLİ: Telefonunuzun hangi ülkelerde geçerli olduğunu mağazalardan değil müşteri hizmetlerinden yapın gideceğiniz ülkeleri tek tek söyleyerek teyit alın. Geçmeyen bir ülkede kullanır ve fark etmezseniz telefonunuzun faturası çok yüksek gelmektedir. Müşteri hizmetlerinizde telefon kaydı olduğu için bir yanlışlık olduğunda düzeltiyorlar.
Ayrıca çok internet kullanacağınız için önceden paketinizi arttırmanızda fayda var. Yada gittiğiniz yerden hat alabiliyorsunuz
Artık her şey telefondan yapıldığı için telefonunuz yoksa yola çıkmayınJ
Kalacak yer bulmak
Booking.com gideceğiniz yere göre çok işinize yarayacaktır. Özellikle akşam olmadan saat 5-7 gibi kalacak yer bakarsanız çok uygun fiyata yerler bulabilirsiniz. Bir çok yer kapıda ödeme seçeneği ile kredi kartsız yer ayırtabiliyorsunuz. (ben sanal kart tanımlıyorum bazen oteller gitmeden para çekmeye çalışıyor sanal kartta para olmadığı için çekemiyorlar email atıyorlar)
kamp yeri için Tripadvisor üzerinden bakıyorum ama başka kullandığım uygulamalarda var. Aşağıda en çok kullandığım uygulamalar.
Yolda en çok kullandığım uygulamalar
- Google maps
- Whatsup
- me
- Spotify
- com
- Airbnb
- Triposo
- Tripadvisor
- Cityseeker
- Pocketguide
- Guides
- Wam
- foursquare
- gastracker
Para
Genelde tahmini bir bütçe oluşturup yanıma nakit para alıyorum. Avrupa ülkesinde Euro geçtiği için Euro ama diğer yerlere giderken dolar bulundurmak gerek. Nakit her zaman lazım olur diye harcamalarımı kredi kartı geçen yerlerde kartla yapıyorum. Kredi katı geçmeyen yerlerde nakit harcama yapıyorum. Paranın tamamını üzerimde taşımıyorum. Lazım oldukça üzerime alıyorum. Ayrıca 1 tanede yedek kredi kartı ve para kartı bulunduruyorum.
Yemek
En önemlisi Su en çok su ihtiyacınız oluyor her mola verdiğinizde suya saldırıyorsunuz. Birde sıcakta sürdüğünüz zaman Su çok önemli motorda 1-2 litre su her zaman bulundurun. Su bulmak her zaman mümkün olmuyor
Yola çıkmadan öne yanınıza bozulmayan yiyecekler alabilirsiniz. Herde yiyecek var. Ben yola çıkmadan en çok fındık, kuru kaysı ve kuru erik alıyorum hem tok tutuyor besleyici hiç aç kalmıyorsun.
Unutmayın çantalar ısınıyor. Benim gibi kampta sucuk yapacağım diye çantaya sucuk koyarsanız bozulacağı gibi hem de kokusundan kurtulamazsınız. Eşimin İsviçre’den çikolata aldırmasını ve çantadan ne olduğunu hiç anlatmayacağım: ) siz zaten tahmin edin.
Yola çıkmadan önce motorun bakımından bahsetmiyorum. Bunu mutlaka yapmışınızdır. Sorunsuz yolculuklar….